ЈАЈЦА БЕНЕДИКТ СО ЛАДНО ДИМЕНА ПАСТРМКА

СОСТОЈКИ:
  • 4 парчиња тост леб
  • 1 китка власец
  • 4 јајца
  • 2 жолчки
  • 150 гр солен путер
  • 1 лажица масло
  • 1 лажица сок од лимон
  • 4 листови ладно димена пастрмка
  • 2 лажици бел оцет


ПОДГОТОВКА

Поширање на јајцата:
Во тенџере загрејте 2 литри вода и додадете бел или алкохолен оцет. Кршете ги јајцата едно по едно во чаша и внимателно спуштете ги во тивко зовриената вода. Варете 2 минути, па извадете ги со решеткаста лажица и ставете ги на чинија подмачкана со малку масло.

Подготовка на сосот:
Во длабок сад ставете ги 2 жолчки со 4 лажици вода и убаво матете на тивок оган додека не добијат кремаста текстура. Тргнете од оган и додајте го путерот исечен на коцки, постојано матејќи (во форма на осмица за да добиете убав крем). Додадете го сокот од лимон и оставете го сосот на собна температура.

Тостирање на лебот:
Исечете ги корките од тост лебот или обликувајте го со округол калап. Подпечете ги парчињата во тостер.

Сервирање:
На секое парче тостиран леб ставете лист чадена пастрмка, потоа по едно поширано јајце. Одозгора прелијте со подготвениот сос и украсете со сецкан власец.

Послужете веднаш.

Добар аптетит!

Споделете го овој рецепт со вашите пријатели!

Нашата приказна

Нашето патување започна во 2003 година со основањето на нашата компанија, Дошница ДООЕЛ. Започнавме со производство на пастрмка и крап. Денес работиме со три рибници – две за производство на пастрмка, лоцирани на реката Дошница во Демир Капија и реката Црна во Демир Хисар, Република Северна Македонија. Нашето годишно производство на пастрмка изнесува 320 тони, што нѐ поставува меѓу најголемите производители на Калифорниска пастрмка во земјата. Третиот рибник е лоциран на Тиквешко езеро, каде се произведува крап во кафезен систем, со годишно производство од 80 тони.

Долго време тлееше идејата за следниот чекор – да го унапредиме нашето производство со нови и софистицирани производи кои ги исполнуваат највисоките светски стандарди и технологија. Но, секоја идеја станува реалност доколку има упорност, посветеност и љубов кон работата. И успеавме…

повеќе

Станете дел од нашата Royal листа за вкусни рецепти, понуди и новости!


Следете нѐ: