СОСТОЈКИ (за 4 лица)
- 8 големи јајца
- 4 парчиња ладно димена пастрмка
- 120 гр козјо сирење
- 20 cl крем за готвење
- 1 китка копар
- Сол, црн пипер, и по желба масло од тартуф
ПОДГОТОВКА
Подготовка на состојките:
Ладно димената пастрмка исечкајте ја на ленти и сочувајте 4 ленти за декорација. Козјото сирење исечкајте го на мали коцки.
Подгревање на кремот:
Во тенџере, загрејте го кремот за готвење со коцките козјо сирење на средна температура, околу 5 минути, редовно мешајќи.
Составување на порциите:
Поделете ги лентите од пастрмката и кремот во 4 калапи. Во секој калап скршете по 2 јајца и зачинете со сол и бибер по вкус.
Печење:
Печете ги калапите во претходно загреана рерна на 180°C, 12-15 минути, додека белката не се стегне.
Сервирање:
Украсете ги калапите со ленти од пастрмка, гранчиња копар, и по желба, малку црн пипер и сол. За гарнир, послужете парчиња тост леб и неколку капки масло од тартуф.
Добар апетит!