СОСТОЈКИ (за 6 лица):
- 6 средни компири
- 300 гр чаден крап
- 300 гр овчо сирење
- 20 cl крем за готвење
- 1 китка копар
- 1 лимета
- Сол, црн пипер, кари
ПОДГОТОВКА
Подготовка на компирите:
Измијте ги и исчистете ги компирите. Варете ги во тенџере со зовриена солена вода.
Оставете да се варат 10 минути по повторното зовривање на водата, потоа исцедете ги
и оставете ги во тенџерето.
Приготовка на филот:
Во сад, измешајте крем за готвење, овчо сирење и кари со ситно сечкан копар за да
добиете смеса во вид на фил.
Подготовка на компирите за полнење:
Наредете ги компирите на чинија за сервирање. Засечете ги компирите и издлабете ги
во средината, оставувајќи место за полнење. Издлабениот компир измешајте го со
подготвениот фил. Со две лажици полнете ги компирите.
Печење:
Одозгора, ставете ленти чаден крап. Подготвените полнети компири ставете ги во
загреана рерна и печете ги на грил околу 5 минути или 10 минути на 220°C за да се
гратинираат.
Сервирање:
Сервирајте ги компирите декорирани со копар, парче лимета и зачинете со сол и црн
пипер.
Добар апетит!