СОСТОЈКИ (за 2 лица)
- 4 парчиња ладно димена пастрмка
- 14 розови ракчиња (замрзнати)
- 1 грејпфрут
- 1 портокал
- 1/2 црвен кромид
- 1 авокадо
- Микс од млада салата
- Власец
- Црвен пипер
- 1 лажиче сенф
- Маслиново масло
- Сол, црн пипер по вкус
ПОДГОТОВКА:
Подготовка на пастрмката и ракчињата:
Исечете ги парчињата пастрмка на мали коцки. Целосно излупете ги ракчињата (ако се купени свежи).
Подготовка на цитрусите:
Излупете го грејпфрутот и портокалот, отстранете ги мембраните и исечете ги на парчиња.
Подготовка на останатите состојки:
Ситно исечкајте го црвениот кромид и исечкајте го власецот. Авокадото исечете го на половина, извадете ја кората и исечете го на ленти.
Наредување на салатата:
На две чинии наредете микс од млада салата, парчиња авокадо, ракчиња, парчиња од претходно излупените портокал и грејпфрут, црвен кромид и на крај коцките од димена пастрмка.
Декорација:
Декорирате со исецкан власец и малку црвен пипер.
Подготовка на сосот:
Во сад додадете го сокот од цитрусите, сол, малку бибер, сенф и 5 лажици маслиново масло. Добро измешајте за да добиете едноличен сос.
Послужување:
Лесно посипете го сосот врз салатата и послужете веднаш.
Добар апетит!